KLASÖRLERİNİZLE ÇALIŞIRKEN BEŞ PÜF NOKTASI
EĞER içini görüntülemek istediğiniz klasörün sabit diskteki adresini biliyorsanız, bu klasöre ulaşmak için iki saat klasörden klasöre tıklayarak atlamak yerine klavyeden klasörün adresini yazmak daha kolaydır. İşte size klasörlerinizle daha verimli çalışmanızı sağlayacak birbirinden değerli 5 püf  noktası:
<ctrl><esc> L veya <windows> L tuşlarına basarak ' Çalıştır'  penceresini ekrana getirin. Artık klasörün adresini tıkır tıkır yazarak klasörün içeriğini ekrana çıkartabilirsiniz. Buraya ' Winword'  veya ' Excel'  gibi program isimleri yazarak bu programların çalışmasını, veya kayıtlı programaların belgelerinin isimlerini yazarak bu belgelerin açılmasını da sağlayabilirsiniz. Örneğin ' C:\ocak 98\rapor.xls'  yazıp <enter> tuşuna bastığınızda Windows size bu Excel belgesini açıverecektir.
Bir Windows gezgini penceresinde <Alt> A G (Araçlar * Git) tuşlarına basarak da klasörün adını yazacağınız bir diyalog kutusunu ekrana getirtebilirsiniz.
Sık sık bu yöntemi kullanıyorsanız, bu diyalog kutularının içinde yukarı veya aşağı ok tuşlarını kullanarak daha önceden açılmış olan klasör veya programları tekrar ekrana getirebileceğinizi bilin, günü birinde işinize yarayabilir. Bu arada, sık sık kullanılan bir programın veya klasörün ismini yazarken ekrana bakın bir taraftan da. Çünkü Windows bir iki tuş vuruşundan sonra daha önce açılmış uygun bir klasör ismi varsa bunu ekrana getiriveriyor, size de sadece <Enter> tuşuna basmak kalıyor.
DOS penceresi içerisinde iken bir klasöre atlamak istediğinizde komut satırında ' START C:\ocak 98'  yazıp <Enter> tuşuna basmanız yeterlidir.
Bir ağ bilgisayarında paylaştırılmış olan bir klasöre işaret etmek istediğinizde çift ters bölü kullanabilirsiniz. Örneğin Orhan isimli bir bilgisayarda paylaştırılmakta olan deneme isimli bir klasörün içeriğini \\orhan\deneme şeklinde bir satır ile görüntüleyebilirsiniz.